Jak se starat o chirurgickou ocel? Vyzkoušejte následující rady

Šperky z chirurgické oceli jsou ve srovnání se šperky ze zlata a stříbra mnohem odolnější a navíc nekorodují. Přesto se u nich po několikaměsíčním nošení mohou objevit drobné vady na krásy. Dochází k poškrábání chirurgické oceli nebo k jejímu zašpinění. Jakým způsobem byste se měli o šperky z chirurgické oceli starat, aby stále zářily novotou?

Přednosti chirurgické oceli

Náramky, náhrdelníky, prsteny či náušnice z chirurgické oceli představují pro ženy a muže nejen stylové módní doplňky, kterými se pravidelně zkrášlují a doplňují svůj outfit. Lidé oceňují především jedinečné vlastnosti chirurgické oceli, která je odolnější vůči poškození a vlivu chemikálií nežli zlato či stříbro.

Kromě toho, že tento tvrdý šperkařský kov nepodléhá oxidaci, na rozdíl od klasické bižuterie nedráždí také pokožku. I přesto byste měli o šperky z chirurgické oceli pravidelně pečovat. Aby vypadaly stále jako nové, snažte se dodržovat následující zásady jejich údržby.

0210110_231933 (kopie)

  1. Šperky z chirurgické oceli odkládejte na spaní, před sportem i před manuální prací

Šperky z chirurgické oceli na sobě rozhodně nemějte po celý den. Zvlášť náramky a prstýnky odkládejte před tím, než se pustíte do manuální práce. Všechny šperky si určitě sundejte před sportováním i na spaní.

Díky tomuto jednoduchému opatření předejdete poškrábání chirurgické oceli, dalšímu jejímu mechanickému poškození nebo zanesení nečistotami.

  1. Každý šperk vkládejte do samostatného obalu

Když už si šperky z chirurgické oceli sundáte, každý z nich uschovejte samostatně do obalu nebo krabičky. Nikdy k sobě nedávejte více šperků na ráz. Jedině tak opět zabráníte jejich vzájemnému poškrábání.

  1. Pusťte se do pravidelného čištění šperků

Šperky z chirurgické oceli byste měli také pravidelně čistit. Díky tomu, že je chirurgická ocel poměrně nenáročná na čištění, k její údržbě vám stačí jarová voda a měkký hadřík.

2704__20210213_112104 (kopie)

Jak na to?

  • Do misky nalijte teplou vodu, do které přidejte několik kapek Jaru, nebo jiného prostředku na mytí nádoby.
  • Do jarové vody namočte hadřík, lehce jej vyždímejte a pak s ním jemně otřete šperky z chirurgické oceli. Opakujte do té doby, dokud není šperk čistý.
  • Další hadřík namočte do čisté teplé vody. Touto látkou opět otřete šperky z chirurgické oceli, a to tak, abyste se zbavili usazené jarové vody.
  • Šperky vysušte suchým hadříkem a následně je nechte uschnout.
  • Na závěr na šperky z chirurgické oceli použijte lešticí hadřík nebo lesk na šperky.

Tip: Chirurgická ocel má tu skvělou vlastnost, že je stále lesklá a nematní. Pokud chcete, aby i po letech zářila novotou, doneste ji jednou za dva roky ke zlatníkovi na ultrazvuk.